From Beijing to Utrecht

#56 Van Dubrovnik naar Split

Hordes en hordes toeristen drommen door de King’s Landing, ofwel Dubrovnik. De stad is zelfs laat in het seizoen nog in trek. Als de cruise schepen leeglopen zie je overal volk.

Het lijken met name luide en aanwezige Amerikanen, op de voet gevolgd door Engelsen. Alle bewoners van Dubrovnik spreken vloeiend Engels en alle menukaarten zijn meertalig.

Dubrovnik gaat ten onder aan haar eigen succes, zo lijkt het. Zoveel mensen maakt de stad errug vol en de Kroaten behoorlijk kribbig. Na een paar uur slenteren door de prachtige stad nemen we een duik.

Het ‘stadsstrand’ ligt buiten de verdedigingswal. Een kleine tunnel, tegenover ons appartement, brengt ons naar rotsen en betonplaten. Vanaf hier kun je de zee in duiken. Echt heel cool! Evenals de zonsondergang!

De volgende ochtend moeten we vroeg weg. De eigenaar van het appartement gaat klussen. Om 8:00 wil hij ons eruit hebben. Voor ons een prima stok achter de deur. Echter, als hij om 7:30 aan de bel trekt, zijn wij nog niet klaar.

Zonder ons te haasten zeulen we onze tassen en fietsen naar buiten. De eigenaar en vier hulpkrachten zeulen het bed achter ons aan. De volgende gasten hoeven niet in een kuil te slapen 🙂

De route is weer prachtig. Mooie baaien volgen elkaar op. Rustieke dorpjes met verlaten stranden. We laten duidelijk de toeristen achter. Oktober lijkt een uitstekende periode om naar Kroatië te gaan. Heerlijk weer, warme zee en lekker de ruimte.

Het vroege opstaan werpt haar vruchten af. Want om 13:00 arriveren we al op onze bestemming. Na een betekenisloze grensovergang naar Bosnie-Herzegovina (onze pasporten werden niet eens bekeken) liggen we op een leeg strand.

De volgende ochtend is het weer vroeg vertrekken om op tijd de pont te halen. Trpanj is nog rustiger. Als we het havendorpje uitfietsen komen we bijna niemand tegen op de weg. Deze gaat flink omhoog.

Om het onszelf wat makkelijker te maken hebben we de eerste hoogtemeters lekker de muziek aan. Op de beat van Merol, de spotify Workout speellijst en Bassie en Adriaan (Kom we gaan er weer tegenaan) voel je je benen veel minder.

Opeens hoor ik een vogeltje tjilpen. Ik doe mijn oordoppen uit en hoor opens overal dierengeluidjes. Geritsel in de bosjes en vogels die zingen. Verder is het helemaal stil. Hoog in de lucht cirkelt een buizerd en een penetrante lucht doordringt mijn neusholtes.

We herkennen de kastanjebloesem geur van Nederlandse fietsentochten in de lente. Echter in oktober ruikt heel Kroatië naar dit opmerkelijke aroma. Das toch een gekke herfstgeur.

De overtocht naar het eiland Korcula is superleuk. Een klein bootje brengt ons naar de oude vestingstad op het eiland.

Deze miniversie van Dubrovnik wordt eveneens aangedaan door cruiseschepen. De Koningsdam van de Holland Amerika Lijn ligt hier voor anker. Kleine bootjes varen af en aan om de passagiers af te leveren.

Wij fietsen door en mogen weer de bergen in. Er lijkt geen eind te komen aan de klim.

Als twee slakken kruipen we omhoog. Dit doet echter niks af aan de adembenemende vergezichten.

In de verte lijken bergruggen in de mist te zweven en op het eiland zien we overal schattige dorpjes liggen.

We arriveren net voor zonsondergang in de havenstad Vela Luka. Een steak, een enorme bult friet en lokaal gedestilleerde meuk verder, duiken we erin.

De volgende ochtend maken we een wandeling door de olijfboomgaarden, bezoeken we een grot met opgravingen van 9000 jaar oud en schepen we ons weer in.

Vier familieleden vliegen vandaag naar Kroatië. We treffen elkaar in Split. Mijn neefje heeft al grondig onderzoek gedaan, dus Jeroen krijgt de komende vier dagen hulp van deze reisleider in de dop! Dat belooft wat!

Next Post

Previous Post

4 Comments

 1. Chris October 24, 2019

  Het is daar echt supermooi.
  Snap dat jullie genieten.
  En ach…die toeristen…
  Gaat wel lekker zo he, land na land na land.
  Geniet ze

 2. Ada October 24, 2019

  Jaaa, echt zo prachtig daar, geweldig. In de zomervakantie is alleen de hele kuststrook zo toeristisch. Oktober klinkt als een prima timing! Zet hem op nog even!

  • deenmenno@gmail.com October 24, 2019 — Post Author

   ja is idd superchil. je hebt alle stranden voor jezelf.

Leave a Reply

© 2024 From Beijing to Utrecht

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: