From Beijing to Utrecht

#12 Van Zhangye Danxia naar Jiayuguan

Een vriend stelde ons voor vertrek gerust:’als je dingen vergeet, maakt niet uit, in China kun je alles kopen!’. We zullen erachter komen dat dat niet helemaal opgaat.

Na ons spectaculaire bezoek aan het Nationaal Geologische Park Danxia, vervolgen we onze trip naar het westen.

Het landschap verandert iedere 30/40 km. Het is prachtig! Windje in de rug. Zonnetje in de lucht. Één grote afdaling. PERFECT! Beter nog, Jeroen rijdt zijn 2e én 3e lekke band! Ik voel een inhaalslag aankomen (de stand is op moment van schrijven 3 tegen 16). Met geveinsd medelijden plak ik zijn banden en we trappen door.

We hebben voor de lunch al 70km gefietst. Hele stukken langs een prachtige woestijn. Het mag hier met recht het platteland genoemd worden want je kunt kijken tot ver in de verte.

De weg blijft ons verbazen. Alles is mooi en wordt opvallend groen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de vele sproei installaties. Langs de weg zien én voelen we overal water spuiten. Men weet hoe je irrigatie systemen moet aanleggen in China.

We overnachten in een ‘business hotel’ en ontmoeten tijdens het avondeten een hele vriendelijke man uit Urumqi. Zijn tweeling is vandaag één jaar oud. Door zijn werk kan hij er niet bij zijn. Met tranen in zijn ogen leest hij berichtjes en kijkt naar video’s van zijn twee kinderen.

Om hem wat op te vrolijken, voeren we hem een beetje dronken en zingen we ‘lang zal ze leven’ voor zijn kinderen op WeChat. ‘Die gaat in het videodagboek’, zegt hij.

De volgende dag rijden we door een uitgestrekte steppe. Één onmeuglich rechte weg lijdt ons naar de grote stad Jiuquan. De stad kent meer dan een miljoen inwoners en minstens zoveel winkels! Tijd om te kijken of in China écht alles te koop is.

We komen bedrogen uit. Alles wat we nodig hebben is niet te vinden. Een stoffen riem? Zeker te koop, maar te klein. Sokken? Niet in onze maat. Een nieuwe buitenband? Overal te vinden maar niet groter dan 26 inch. Een nieuwe binnenband? Je raadt het al… niet in onze maat. Alles is te klein!

Het klopt dus. In China is alles te koop, zolang je niet groter bent dan 1.70m 🙂

Gelukkig zijn we voorbereid. In Zhangye Danxia hebben we onze ober laten bellen met de Giant store in Jiayuguan. Hij heeft gevraagd of de eigenaar twee binnenbanden 700 35-43c wil bestellen. Dat heeft ie gedaan! 250km verder zijn we blij verrast als de fietsenmaker ons verwelkomt met twee passende binnenbanden.

We hebben in twee dagen flink doorgefietst, dus we verdienen wel een dagje rust. In Jeroens vocabulaire betekent ‘een dagje uitrusten’, drie bezienswaardigheden bezoeken. Morgen beklimmen we het laatste stuk van de muur!

Laten we die kuiten nog maar even werken!

Next Post

Previous Post

11 Comments

 1. Chris May 5, 2019

  Prachtige foto’s weer.
  Leuk om het te lezen wat jullie zo’n beetje doen.
  Behulpzame mensen daar, lijkt het ook.
  Geniet er weer van.
  Chris

 2. Piet Deen May 5, 2019

  Prachtige foto’s leuke verhalen, anekdotes. Ga zo door ik geniet van jullie vakantie verhalen.

 3. Roos May 5, 2019

  Mooie avonturen weer! Fijn dat jullie zulke trouwe bloggers zodat de thuisblijvers de reis mee kunnen beleven!! Zet m op!

 4. Anita May 5, 2019

  Hahaha die lekke banden is toch wel een strijd tussen jullie.
  Ik geniet van jullie belevenissen en prachtige bezienswaardigheden!
  Ik mis alleen wat🤔hoe de toiletten zijn onderweg😂
  Geniet er van jongens,dikke 😘

  • deenmenno@gmail.com May 11, 2019 — Post Author

   beetje wel… maar ga het nooit winnen (ihk van de minste lekke banden). dus heel competitief is het niet 😀

 5. René Bakker May 5, 2019

  Geweldige verhalen en foto’s. Wat een avontuur. Geniet er van!

 6. Jaap en Fokje May 5, 2019

  Wat een bijzonder land. Alleen die doeken voor de mond. Is dat niet benauwd? Ook al is het duidelijk nodig. Groetjes

  • deenmenno@gmail.com May 6, 2019 — Post Author

   Tis hier echt fantastisch! Buiten grote steden is de lucht goed, maar in grote steden is er veel smog en stof. Dat houden die doekjes een beetje tegen. Ze zijn heel dun, dus niet heel benauwd.

 7. Jephta May 5, 2019

  Ben benieuwd wat voor game(s) je naar aanleiding vam deze op reis gaat maken straks Menno 🙂 Inspiratie genoeg. Mooi om mee te lezen.

  • deenmenno@gmail.com May 6, 2019 — Post Author

   haha thanks! Er wordt veel op straat gespeeld. dus als we iets kunnen bedenken om klassiek boordspelendecouderen met filmpjes verslaafde kinderen kunnen verbinden…

 8. Niek Bakker May 6, 2019

  Dank voor weer een prachtige reportage. Succes verder.

Leave a Reply

© 2024 From Beijing to Utrecht

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: