From Beijing to Utrecht

#9-10-11 Van Wuwei naar Zhangye Danxia

We verblijven een dagje in Wuwei. Hier zijn enkele AAAA scenic spots. Dus die gaan we checken. We wandelen langs oude bronzen paarden, prachtige tempels en een straat met wat gekke ‘kroegen’

Privé uitgaan

We ontdekten het al met onze eerste keer KTV (Karaoke TV). Je wordt in een kamer gestopt met een groot scherm en een microfoon. Er wordt een tree halve liters neergezet en dan gaat de deur dicht. Lekker uitgaan in je eentje dus.

De uitgaansgelegenheden die we passeren blinken je tegemoet. Smalle gangetjes, vol spiegels en chromen kozijnen leiden naar een receptie. Hier kun je een kamer bestellen met uitbundige banken. We kijken in een ruimte en lopen snel weer naar buiten. Geef mij maar een terras 🙂

De militaire kappers

‘s Avonds lopen we terug naar het hotel. Perplex blijven we staan voor de kapper op de hoek. Hier staan 3 groepen jongeren netjes in het gelid. Een voorman schreeuwt iets en de groep doet hem na. Het is alsof we naar een militaire oefening kijken, maar dan met kappers…

Voor ons vertrek laten we onze fietstas repareren door de fietsenmaker. Hij fixt mijn gebroken spaak en we kopen een heeeeeele rits plakkers voor onderweg. Nu kan er toch niks mis gaan?

Alles tegen

Nou dat kan wel. Vandaag zit alles tegen. Gelukkig zit morgen alles mee. Maar vandaag blaast de wind (windkracht 4!) uit het noordwesten. Na twee uur begint het te regenen. Omdat het in Noord China 1 keer in de maand regent, zijn we hier niet op gekleed.

brrrrrrr

De ijskoude regen (soms zelfs hagel) weet ons goed af te koelen. We maken een korte stop om op te warmen en arriveren om 18:00 in ons hotel. Hier worden we gelukkig niet weggestuurd. De douche heeft een enorme ketel, want na een halfuur douchen zijn we weer warm en duiken ons bed.

Alles mee

Gelukkig zit de volgende dag alles mee! Met de wind in de rug, zonnetje in de lucht en 12 graden, klimmen we vlot de bergen in. Eenmaal aan de top gaat het snel maar beneden. De weg is echter ‘onder constructie’. Dus we stuiteren het dal in.

De schroeven van de fietstassen zijn niet gemaakt voor zoveel horten en stoten. Geen probleem! Zo gefixt met een spanband en een spin. En later bij een garage langs de weg.

De fietser van 77!

Tijdens de afdaling komen we een groep fietsers tegen (4 vrouwen 4 mannen). We kennen ze van gisteren. Toen vertelde één van de fietsers dat de oudste reisgenoot 77(!) jaar oud is. Tevens vertelt google translate dat de heren graag vooruit fietsen en ‘de groep kippen’ achter hun laten.

Het achtkoppig gezelschap komt uit Chongqing. Met 2000 km in de benen fietsen zij eveneens naar Urumqi. Dus we zullen ze nog wel vaker tegenkomen.

De route is prachtig! Dwars door rijstvelden, de bergen en dorpjes. Het is soms moeilijk om op de gaten in de weg te letten met zo’n uitzicht! Dus met beurse billen arriveren we in Shandan.

Weer geweigerd

Jeroen gebruikte gister met succes de app van trip.com (soort booking.com) om een internationaal hotel te vinden. Helaas dit keer vergeefs. We moeten overnachten in een hotel dat twee keer zo duur is. Dankzij Jeroen’s charme en doorzettingsvermogen weet hij het verschil terug te krijgen van trip.com. Voor veel te weinig zitten we dus veel te sjiek.

Achter deliveroo aan

Onderweg naar Zhangye Danxia stoppen we in Zhangye. In tegenstelling tot andere steden is het hier gezellig druk. Wellicht komt dit omdat het 1 mei (dag van de arbeid) is.

Na de lunch loopt mijn band weer leeg. Dit keer is het echt mijn eigen schuld; verkeerd geplakt. De nieuw gekochte binnenband kan geen 5 bar aan en knapt. Bij een stoplicht proberen we de oude band te plakken en krijgen hulp van een deliveroo bezorger.

Samen scheuren we met hem de hele stad door opzoek naar een nieuwe binnenband. Tevergeefs, de chinezen hebben alleen maar kleinere maten(?!) op voorraad. Dankbaar, maar zonder binnenband, vervolgen we onze weg.

Aangekomen in dé scenic spot van de regio, het nationaal geologische park, laten we voor 25 € onze kleren wassen (dank Corrie en Jan) en gaan we met een bus de bergen in.

Met wasco gekleurde bergen

Onwaarschijnlijk mooi is het hier! In het park wordt je van bergrug naar bergrug gebracht. Iedere uitkijk geeft ons een ander uitzicht op dit kleurrijke gebergte.

Er zitten zoveel mineralen in de grond dat de bergen fel gekleurde streepsokken lijken te dragen. Of het is alsof iemand met een enorme wasco de bergen is gaan bestrepen.

Soms is het net of iemand een strijkbout op de bergen heeft gezet. Chinezen zien hier buigende monniken in. Tim Schuring heeft hier andere (lösstige) ideeën over.

Het was moeilijk om niet iedere stap een foto te maken 🙂 Check alle foto’s hier of in filmpje #11

We sluiten de ochtend en dag af op een terras(!). Onze tweede deze reis! Dus onze dag kan niet meer stuk! (hips!)

Next Post

Previous Post

3 Comments

 1. Jaap en Fokje May 3, 2019

  Weer een prachtig verslag. Ga zo door. Wat is het er mooi.
  Groetjes

  • deenmenno@gmail.com May 3, 2019 — Post Author

   gaan we doen!

 2. Berend May 5, 2019

  Wauw, onwijs vet om te zien! Heel veel plezier en succes!

Leave a Reply

© 2024 From Beijing to Utrecht

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: