From Beijing to Utrecht

#6 Van Ordos naar Otog

Ordos

Als je zoekt naar de rust van het platteland, het aanbod van een grote stad en je haat het om ergens in de rij te staan… dan is Ordos een stad voor jou. Het is er schoon, georganiseerd en er lijkt niemand te wonen.

Desondanks stikt het er van de restaurantjes, warenhuizen en zijn er opvallend veel elektrische skelters om in rond te crossen. Het is er groen, de mensen zijn vriendelijk én je kunt er eten in een ‘Peking express trein’.

We eten opeens weer met mes en vork in een BBQ-spies-restaurant. De ober heeft volgens mij de hele kaart voor ons besteld. Daarnaast suggereert de serveerster dat we onze literpul bier met een rietje leegdrinken. Tot onze huig vol en 350¥ lichter stappen we de deur uit.

‘s Avonds gaan de lichten aan en wordt de stad versierd met indrukwekkende animaties op torenhoge flats.

De stad is in de jaren 90 aangewezen als groeistad. Inkomsten uit de bloeiende steenkool industrie en miljonairs die in vastgoed investeerden hebben gezamenlijk een enorme stad neergezet. Het is af en toe een beetje protserig, maar echt indrukwekkend om door een stad te lopen die in zo’n korte tijd gepland en gebouwd is. Zeker een bezoekje waard!

Meer weten? check: https://www.bbc.com/news/magazine-17390729

Het Mausoleum van Genghis Khan

We vertrekken vroeg in de ochtend. Zonder wroeging laat ik ons luidruchtige hotel en haar verschrikkelijke eigenaresse achter me. We rijden dieper Binnen Mongolië in. Onze eerste stop is het Mausoleum van Genghis Khan.

Genghis Khan is de barbaarse tiran of held van Mongolië. Het is maar wie de geschiedenis schrijft. Hier in het Mausoleum wordt de bevelhebber van het Mongoolse Rijk gezien als meer dan een held. Er zijn verschillende altaren, waar men kan bidden tot Khan’s ziel (!).

Het meest indrukwekkend vind ik de 385 beelden bij het entree. Vooraan rijden krijgers te paard. Daarachter volgen de bevelhebbers in luxe wagens die worden getrokken door ossen. Achteraan het vee en het volk. Het lijkt even of je er echt tussen loopt. Een plotselinge brand (die snel onder controle is) draagt bij aan de beleving.

Eerste stukjes woestijn

We vervolgen onze tocht naar het westen. De rust in Ordos lijkt ook hier aanwezig. Weinig vrachtwagens, goede wegen en een prachtig landschap!

Het uitzicht verandert van groene bomen en rode grond naar lage vegetatie en geel zand. We zien zelfs de eerste zandduinen langs de weg. Het lijkt erop dat we de woestijn naderen! Het is heel mooi! Een oostelijke wind en een zonnetje dragen bij aan het fietsplezier.

We eindigen in een motel / boerderij / restaurant langs de weg. De vriendelijke eigenaresse geeft ons een schone kamer en bakt haar specialiteit voor ons! Jeroen wordt bijna gekoppeld aan de dame als hij ‘you are great company’ laat vertalen door Google Translate.

Zonder nieuwe verloofde, douchen we uit een teiltje en duiken erin. Nog 125 km te gaan naar Otog.

De proviandwagen

Net als gisteren, vertragen automobilisten om even te zwaaien. Vandaag rijdt een witte auto voorbij. Na het gebruikelijke zwaai-ritueel maakt hij een stop.

Een man komt uit de auto met een thermoskan. Hij gebaart of we thee willen. We nemen zijn aanbod aan en vertrekken met twee bananen, een doos koekjes en gevulde bidons. Fijn zo’n proviand stop!

Tumbleweed

We slaan een zandweg in. Het zand is zo mul dat we af moeten afstappen. Onderweg vinden we platgereden slangetjes, wegschietende hagedissen en af en toe rolt er een ‘tumbleweed’ voorbij. Het voelt wel heel erg als de woestijn! Maar het is slechts de steppe.

Na de lunch lijkt de wind te zijn gedraaid. Dit keer niet in ons voordeel. We ploeteren voort en komen uitgeput aan in Otog. We veroorloven ons een rustdag in een poepiesjiek hotel (voor 20€ inclusief ontbijtbuffet). Want na 250 km in twee dagen, hebben we dat wel verdiend 😉


Next Post

Previous Post

9 Comments

 1. Peter April 20, 2019

  Wat een geweldige trip nu al boys. Ik geniet van jullie verhalen en foto’s.

 2. Piet Deen April 20, 2019

  Ga door met reis ervaringen te delen. Heerlijk om te lezen, het genieten voor beide zijden (voor schrijver en lezer) straalt eraf.

 3. Jaap en Fokje April 20, 2019

  Dank jullie wel voor de mooie foto’s en de leuke reisverslagen.

  • deenmenno@gmail.com April 21, 2019 — Post Author

   graag gedaan! heeeel leuk dat jullie meelezen!!!

 4. Jan van Pelt April 21, 2019

  Wat een mooie verhalen en foto’s, we genieten met jullie mee!!
  Ik print alle veslagen voor Opa en Oma, zodat ook zij met jullie mee kunnen reizen (:

 5. sandra April 23, 2019

  super!! 🙂 Met plezier gelezen, x x

Leave a Reply

© 2024 From Beijing to Utrecht

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: