From Beijing to Utrecht

#59&60 Van Plitvice naar Zagreb en Lenti

Oioioioi! Wat is het hier mooi!

We zijn vroeg bij het natuurpark in Plitvice. Op advies van onze gastvrouw gaan we mee met de shift van 9:00. Er mogen ieder uur maar 1000 man het terrein op.

Blijkbaar is deze opdeling nodig in het hoogseizoen. Eind oktober lopen we achter één bus toeristen aan. Gekleed in gele poncho’s zijn zij praktisch de enige andere bezoekers.

Het is FENOMENAAL! Een magische mist hangt boven stille wateren. De meren worden gevoed door duizenden watervalletjes.

We wandelen 17 kilometer door deze betoverende kloof.

In het appartement hebben we de gillende minaretten van Turkije ingeruild voor een katholieke klokkentoren. Om zes uur ‘s ochtends worden we wakker geklingeld. Jeroen gebruikt deze ‘natuurlijke wekker’ om voor zonsopgang aan het ontbijt te zitten. Ik draai me nog even om, want ik mag mee met de auto.

Krista en Jeroen fietsen vandaag zonder bagage naar Zagreb. Marco en ik crossen een paar uur later achter ze aan. De wegen zijn glad, stijl en er hangt een ijzige kou.

Marco maakt nog een slippertje in de bocht, maar zonder kleerscheuren halen we rond 12:00 Krista en Jeroen in.

De twee kanjers hebben al 119 km weggetrapt! We treffen twee blije fietsers met gezonde rode wangetjes. Krista wil heel graag lunchen. Die is helaas nog 17 km verder.

We hebben het te doen met de twee doorzetters. Daarom leggen we twee snickers op de weg. Dit blijkt een welkome verrassing voor de duursporters. Wachtend in het pizza restaurant ontvangen we een blije foto van twee opgewekte snickermonsters.

Het is nog maar 32 km naar Zagreb. Dus ruim voor zonsondergang arriveren we in het appartement.

Zagreb is superleuk! Gezellige kroegjes, mooie doorkijkjes en opvallend rustig. Dit komt omdat het Allerheiligen is vandaag. Op deze nationale feestdag is alles gesloten. Dat geldt ook voor de fietswinkel. Dat nieuw bestelde achterwiel moeten we morgen oppikken.

We verlengen het appartement met één dag en duiken het nachtleven van de hoofdstad in. Het is reuze gezellig. In de eerste kelderkroeg zitten studenten luidkeels mee te zingen met Kroatische schlagernummers.

De tweede club is meer een jeugdsoos/buurthuis dan een doelgroepenbar. Het is wel geinig, maar contact leggen is een beetje moeilijk. We houden er vroeg mee op.

De volgende dag halen we het achterwiel op en laten we jeroens gebroken spaak fixen. Met een taxi scheuren we naar de Decathlon om warme kleren te kopen. We scoren overschoenen, thermoshirts, winterfietsbroeken en Jeroen koopt een ‘prachtige’ winterjas.

De kleren blijven nog even in de tas. De volgende dag is het weer heerlijk. Met 21 graden, zon en een windje in de rug is het lekker doortrappen naar Lenti.

Onderweg stoppen Krista en ik voor koffie. We kijken uit op een begraafplaats. Deze ligt helemaal vol bloemen. Gisteren hebben veel Kroaten Allerzielen gevierd. De vele bloemen en honderden kaarsen getuigen van deze dodenherdenkingsdag.

De route brengt ons door lieflijke dorpjes, prachtige bergklimmetjes en uitgestrekte valleien.

De geografenharten van Krista en Jeroen kloppen extra hard, want we passeren twee landsgrenzen! Ik móét van Jeroen afstappen, want hij wil persé de grens naar Slovenië en Hongarije oversteken. Dikke prima, ik vang liever Pokémon.

Jeroen en Krista leggen de laatste 18km bijna sneller af dan Marco en ik met de auto. We checken in bij het appartement en maken ons klaar voor een relax avondje. We gaan gezellig naar de thermen! Dit keer geen zwavelbad, maar wel poedelen in de groene thee in dit door aardwarmte verwarmde zwemparadijs voor jong én (veel) minder jong.

Opgefrist, uitgerust en volgegeten duiken we ons bedje in. Morgen zetten we de reis richting Wenen in. Helaas zeggen we ook Marco, Krista en de vele biertjes gedag.

Next Post

Previous Post

1 Comment

  1. Chris November 4, 2019

    Wat ziet het er weer prachtig uit, die natuur is daar wel erg schitterend hoor. En fijn dat jullie het weer zo gezellig hadden.
    Dat bezoek onderweg is toch elke keer weer leuke aanvulling van het geheel.
    Wenen…..jullie zijn er bijna 🙂

Leave a Reply

© 2024 From Beijing to Utrecht

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: