From Beijing to Utrecht

#52 Van Thessaloniki naar Bitola

Heeft je huis geen balkon, dan heb je geen huis. Dat lijkt het devies van Thessalonikinese architectuur te zijn. Overal waar je kijkt zie je buitenplaatjes voor de torenhoge appartementen complexen.

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en herbergt meer dan een miljoen inwoners. De laatste jaren is de stad ook in trek gekomen bij West-Europese toeristen. De eigenaar van de cocktailbar Don’t Tell Mama weet ons dat te vertellen.

Hier ontmoeten we ook Dorien. Deze stoere dame fiets in haar eentje van Singapore naar naar huis. De Groningse en wij delen belevenissen. Met name de Professor Gul (de vaart van Kazachstan naar Azerbaijan) wordt tot in de kleinste details herbeleefd. Hoogtepuntje!

Thessaloniki zit vol leuke kroegjes en bezienswaardigheden. We bezoeken wat kerken, kloosters en wandelen langs de oude stadsmuur. Voor ieder wat wils in deze stad.

We fietsen door naar Edessa. De weg is redelijk saai, dus we trappen lekker door. De forse wind in de rug maakt dit ook makkelijk. In Edessa bezoeken we een enorme waterval. Het is indrukwekkend hoeveel water de rotsen afdondert.

We wurmen ons langs een groep busreis-toeristen naar beneden. Een slipperig pad brengt ons lager bij de waterval. Geen van de toeristen wandelt de extra meters. Zonde want hier beneden kun je bij de echt grote waterval komen!

Jeroen ontdekt een slowmotion effect op zijn telefoon. Zo ontspannen mogelijk blijf ik heeeeeel stil zijn. Zie filmpje voor het resultaat 🙂

Nog verder naar beneden vinden we een verlaten fabriek. Dit was ooit een waterval museum. Nu ligt het er vervallen en verlaten bij. Super zonde, want het zou een ideale plek zijn voor een congres centrum, discotheek, speelhal… en nog zoveel meer!

We vervolgen onze reis de volgende ochtend. We mogen meteen klimmen. Gelukkig niet onverdienstelijk want de uitzichten zijn spectaculair. We passeren meren, boomgaarden, prachtige valleien en lieflijke dorpjes.

De laatste 55km zijn een eitje. Het is alsof Griekenland klaar met ons is, want met een forse wind in de rug worden we de grens over geduwd. Bij de grens mogen we weer voor alle auto’s. Binnen 10 minuten zijn we een stempel rijker in ons paspoort en rijden we Noord Macedonië in.

In Bitola checken we in bij Via Appartments. We worden bijzonder vriendelijk ontvangen door Vladimir.

Na een glas ijskoffie en een verfrissende douche is het tijd voor een wandeling door het stadje. Morgen gaan we Noord Macedonië verder verkennen. Daarover later meer 🙂

Next Post

Previous Post

2 Comments

 1. Chris October 13, 2019

  Weer een land toegevoegd aan de lijst.
  Mooi land ook weer. En wat fietsen er overal toch veel mensen.
  Zet m op mannen, ‘thuis’ komt steeds dichterbij.

  • deenmenno@gmail.com October 14, 2019 — Post Author

   idd! we schieten lekker op. Net de grens over met Albanië

Leave a Reply

© 2024 From Beijing to Utrecht

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: